GR FR DE ES EN
14.1 C
Athens

Εφημερίδα - Ανθρώπινα Νέα ©

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Η ημέρα του Agnan “Busy” του St. Louis ξεκινά πριν από την ανατολή του ήλιου

Διαβάστε ακόμη

Η ημέρα του Agnan “Busy” του St. Louis ξεκινά πριν από την ανατολή του ήλιου. Από τις 5:30 το πρωί, ρίχνει στον εαυτό του ένα καλό φλιτζάνι καφέ, τον οποίο γλυκαίνει με μέλι από τις κυψέλες του, κάθεται στο αίθριο του, συλλέγει τις ιδέες του και απαγγέλλει τις καθημερινές του προσευχές. Η μέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς αυτή τη ρουτίνα.

Παραδόξως, ο Busy, όπως προτιμά να τον αποκαλούν, οφείλει το παρατσούκλι του όχι στη σχέση του με τις μέλισσες αλλά σε έναν δάσκαλο που, ενώ ήταν ακόμα στο δημοτικό, είχε απεικονίσει τον ζωηρό χαρακτήρα του σε ένα βιβλίο ιστοριών. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ψευδώνυμο που ταιριάζει σε αυτόν τον ενεργό μελισσοκόμο.

Πριν ο Busy ενωθεί με τα μελίσσια του στο ήσυχο χωριό Colihaut της Δομινίκας, στην ενορία (περιοχή) του Αγίου Πέτρου, ο πρώην κατασκευαστής που έγινε μελισσοκόμος παραδέχεται ότι του αρέσει αυτό που κάνει τώρα.

Αλλά η ζωή δεν ήταν πάντα η πιο ομαλή για τον Busy. Μεγάλωσε χωρίς πατρική φιγούρα και η μητέρα του έπρεπε να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει ότι αυτός και τα τρία αδέλφια του, η αδελφή του, θα μπορούσαν να απολαύσουν ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης. «Wereταν δύσκολες μέρες», λέει. Ευτυχώς, ανήκουν στο παρελθόν και τώρα προχωράω μπροστά ».

Ο Busy έλαβε εκπαίδευση από τον FAO για τις πρακτικές πτυχές της μελισσοκομίας και στη συνέχεια συμμετείχε σε μελισσοκομικό συνεταιρισμό που υποστηρίχθηκε από τον Οργανισμό. Αυτή η εκπαίδευση τον βοήθησε να κάνει τη λειτουργία του πιο αποτελεσματική και να αυξήσει την παραγωγή του. © Kimeisha George-Ishmael

Η πρώτη εμπειρία του Busy με τις μέλισσες χρονολογείται όταν ήταν 14 ετών. Πήγαινε ακόμα στο μάθημα. Θυμάται τότε να είχε δει τη φυγή των μελισσών σε αναζήτηση νέκταρ γύρω από άγρια ​​αμπέλια και δέντρα. Fascταν συναρπαστικό. Αυτή η παράσταση πυροδότησε το ενδιαφέρον του να φτιάξει μέλι, αλλά στην αρχή συνέχισε να εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι άσχημες εμπειρίες τον έπεισαν τότε να εγκαταλείψει αυτόν τον τομέα και, με ένα βήμα πίστης, να αφοσιωθεί στην μελισσοκομία με πλήρη απασχόληση.

Μετά την εκπαίδευση με έναν μελισσοκόμο σε ένα κοντινό χωριό, ο Busy βρήκε τη θέση του και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, έτρεξε με τη γυναίκα του, τον ανιψιό του και τον γιο του.

Το 2013, ένας φίλος του του είπε για την εκπαίδευση του μελισσοκόμου στον FAO. Αποφάσισε να εγγραφεί σε ένα από αυτά, διάρκειας τριών εβδομάδων, για να εμβαθύνει τις γνώσεις του και να ανεβάσει την επιχείρησή του στο επόμενο επίπεδο. Έτσι ο Busy απέκτησε βασικές πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές πτυχές της μελισσοκομίας, ιδίως την κατασκευή κυψελών μελισσών και τη συναρμολόγηση πλαισίων.

Το 2019, εντάχθηκε επίσης στον μελισσοκομικό συνεταιρισμό που υποστηρίζει ο FAO προσφέροντας εκπαίδευση για τη βελτίωση της παραγωγής, συγκομιδής και επεξεργασίας μελιού. «Αυτή η εκπαίδευση ήταν ανεκτίμητη», εξηγεί. Έμαθα πολλά και θέλω να ευχαριστήσω τον FAO ».

Μέσω της ακλόνητης αποφασιστικότητας και του πάθους, καθώς και της μεγάλης δεξιοτεχνίας, ο Busy έχει αφοσιωθεί επιμελώς σε όλες τις πτυχές της μελισσοκομίας, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης δέντρων. Ενθάρρυνε ακόμη και τους γείτονές του να καλλιεργήσουν φυτά που οι μέλισσες μπορούν να επικονιάσουν και να αναζητήσουν νέκταρ.

Μια στάση που δεν εμποδίζει να προχωρήσουμε!

Το 2017, ο τυφώνας Μαρία κατέστρεψε τη Δομίνικα και οι ισχυροί άνεμοι της κατηγορίας 5 κατέστρεψαν όλες τις κυψέλες του Busy.

Ως ένα μικρό νησιωτικό αναπτυσσόμενο κράτος (SIDS), η Ντομίνικα, όπως πολλά νησιά και άλλες παράκτιες χώρες, πλήττεται πολύ από την κλιματική αλλαγή και αντιμετωπίζει αύξηση των φυσικών καταστροφών, που συχνά διαταράσσουν την περιοχή. Τοπική παραγωγή και τονίζουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Αλλά ο Busy δεν άφησε αυτές τις συνθήκες να τον καταρρίψουν: ξαναέχτισε όλα όσα είχαν καταστραφεί.

Δώδεκα χρόνια σκληρής δουλειάς κατέληξαν να αποδώσουν. Το Busy έχει τώρα 275 κυψέλες μελισσών, απλωμένες σε 13 διαφορετικές περιοχές της Δομίνικας και κάθε μία από αυτές έχει περίπου 50.000 μέλισσες. Μεταξύ των πολλών πελατών της είναι το 99 τοις εκατό των τοπικών φαρμακείων.

«Τα περισσότερα από το μέλι και τα υποπροϊόντα μου, όπως το κερί, η γύρη και η πρόπολη, καταναλώνονται τοπικά», λέει. Το 2020, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που ήταν δύσκολο να ικανοποιηθεί ».

Ο Busy είναι πρόθυμος να επιστρέψει στην κοινότητά του μερικά από αυτά που έχει λάβει. Πάντα οδηγούμενος από την επιθυμία να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία του με πάθος, έχει κάνει το αγρόκτημα του έναν χώρο για να μάθει τις καλύτερες μελισσοκομικές πρακτικές. © Kimeisha George-Ishmael

Παρέχετε υπηρεσία σε αντάλλαγμα

Ως βασικός παίκτης στην αγορά, ο Busy έχει επίγνωση της ευθύνης του και επιθυμεί να επιστρέψει μέρος από αυτά που έχει λάβει στην κοινότητα που τον έχει υποστηρίξει και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς του. Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με το Υπουργείο Ισότητας των Φύλων, κάθε χρόνο προσφέρει μπουκάλια μέλι τα οποία αποτελούν μέρος των καλαθιών που διανέμει η κυβέρνηση στους εκατονταετείς. Τα Σαββατοκύριακα, μπορεί επίσης να δει να βοηθά τους λιγότερο τυχερούς σε διάφορες δραστηριότητες.

Η Busy θέτει επίσης τη μελισσοκομική της δραστηριότητα στη διάθεση του FAO και των κοινοτικών ομάδων, οι οποίες μπορούν να επιδείξουν τις καλύτερες μελισσοκομικές πρακτικές και να εκπαιδεύσουν άτομα που ενδιαφέρονται για την παραγωγή μελιού. Πάντα δείχνει την προθυμία να μοιραστεί με ενθουσιασμό τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Αλλά και οι πιο δραστήριοι άνθρωποι αξίζουν ένα διάλειμμα. Έτσι, τις Κυριακές, ο Busy μένει ήσυχα στο σπίτι και χαλαρώνει ενώ παρακολουθεί αθλητικά στην τηλεόραση όλη μέρα.

Αν τον ρωτήσετε ποια είναι η μεγαλύτερη λύπη του, σταματάει και σκέφτεται. «Θα ήθελα η μητέρα μου να είναι ζωντανή», είπε, «και να παρακολουθήσει την επιτυχία μου. Πάντα ήθελα να είναι περήφανη για μένα, να βλέπει ότι είμαι καλά και να ξέρει ότι η ζωή είναι καλή. ”

Πίσω από αυτό που τρώμε, υπάρχει πάντα κάποιος που παρήγαγε, έσπειρε, θεριζόταν, ψαρεύει ή μετέφερε αυτό το φαγητό. Καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (16 Οκτωβρίου), αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους #FoodHeros που, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, συνεχίζουν να προμηθεύουν τις κοινότητές τους και όχι μόνο. Υπάρχουν ατελείωτοι τρόποι να γίνετε ήρωας φαγητού στην κοινότητά σας, είναι καιρός να ξεκινήσετε. Πρέπει να δράσουμε για το μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΕργαλειοποίησης και λαϊκισμού … Συνέχεια
Επόμενο άρθροΆδικο

Τελευταία άρθρα