GR FR DE ES EN
17.3 C
Athens

Εφημερίδα - Ανθρώπινα Νέα ©

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Νέα στρατηγική της ΕΕ για να καταστήσουμε τα τρόφιμα μας υγιέστερα και πιο βιώσιμα

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωβουλευτές παρουσιάζουν σχέδια για την ανανέωση των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ, την παραγωγή υγιεινότερα τρόφιμα, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, ένα δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας.

Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο fork» και υπογραμμίζει τη σημασία της παραγωγής βιώσιμων και υγιεινών τροφίμων για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ των οποίων το κλίμα, η βιοποικιλότητα, η μηδενική ρύπανση και η δημόσια υγεία.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη για ενισχυμένη βιωσιμότητα σε κάθε βήμα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και επανέλαβαν ότι όλοι -από τον αγρότη έως τον καταναλωτή- πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σε αυτό. Για να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί μπορούν να κερδίσουν ένα δίκαιο μερίδιο του κέρδους που αποκομίζουν τα τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, οι βουλευτές του ΕΚ επιθυμούν από την Επιτροπή να ενισχύσει τις προσπάθειες -μεταξύ των οποίων μέσω της προσαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού- για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν:

Υγιεινότερα τρόφιμα

Συστάσεις της ΕΕ που βασίζονται στην επιστήμη για υγιεινές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διατροφικής ετικέτας της ΕΕ
Πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση κρέατος και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, μεταξύ των οποίων και ο καθορισμός μέγιστων επιπέδων πρόσληψης.

Φυτοφάρμακα και προστασία των επικονιαστών

Βελτίωση της διαδικασίας έγκρισης φυτοφαρμάκων και καλύτερη παρακολούθηση της εφαρμογής για την προστασία των επικονιαστών και της βιοποικιλότητας
Δεσμευτικοί στόχοι μείωσης για τη χρήση φυτοφαρμάκων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν στόχους μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ

Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG)

Η «κατάλληλη δέσμη μέτρων για 55 το 2030» πρέπει να ρυθμίζει και να θέτει φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές από τη γεωργία και τη σχετική χρήση της γης, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών κριτηρίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση τη βιομάζα

Καλή μεταχείριση των ζώων

Ανάγκη για κοινούς, επιστημονικά βασιζόμενους δείκτες καλής μεταχείρισης των ζώων για ισχυρότερη πανευρωπαϊκή εναρμόνιση
Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να αξιολογηθεί για να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται αλλαγές
Σταδιακός τερματισμός της χρήσης κλωβών στην κτηνοτροφία της ΕΕ
Τα ζωικά προϊόντα εκτός ΕΕ θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο εάν τα πρότυπά τους είναι ευθυγραμμισμένα με την ΕΕ.

Βιολογική γεωργία

Η βιολογική γη της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι το 2030
Ανάγκη για πρωτοβουλίες – προώθηση, δημόσιες συμβάσεις και φορολογικά – για την τόνωση της ζήτησης

Επόμενα βήματα

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 76 αποχές. Η ψηφοφορία διεξήχθη την Τρίτη με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται την Τετάρτη. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ.

Η Επιτροπή σχεδιάζει ορισμένες νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» . Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη για επιστημονικές εκ των προτέρων εκτιμήσεις επιπτώσεων τέτοιων προτάσεων (AM1) και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια πολλοί εξέφρασαν τη λύπη τους για την καθυστερημένη δημοσίευση από την Επιτροπή της έκθεσης του Κοινού Κέντρου Ερευνών σχετικά με τον αντίκτυπο του Farm to Fork.

Εισαγωγικά

Μετά την ψηφοφορία, ο Herbert Dorfmann (ΕΛΚ, IT), εισηγητής της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, δήλωσε: «Η ευθύνη για μια πιο βιώσιμη γεωργία πρέπει να είναι μια κοινή προσπάθεια από τους διάσημους και τους καταναλωτές. Οι αγρότες μας κάνουν ήδη εξαιρετική δουλειά, επομένως όταν δικαίως τους ζητάμε να μειώσουν περαιτέρω τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών, πρέπει να τους στηρίξουμε, ώστε η παραγωγή να μην κινείται απλώς εκτός της ΕΕ. Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφίμων σε λογικές τιμές πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα.»

Η Anja Hazekamp (Αριστερά, NL), εισηγήτρια της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Οι τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ οδηγούν σε περιβαλλοντικά επιβλαβή γεωργικά μοντέλα και ανοίγουν το δρόμο για εισαγωγές μη βιώσιμων προϊόντων. Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να επαναφέρουμε το σύστημα τροφίμων μας εντός των πλανητικών ορίων, ενθαρρύνοντας την τοπική παραγωγή τροφίμων και απομακρύνοντας την εντατική κτηνοτροφία και τις μονοκαλλιέργειες καλλιεργειών με υψηλή χρήση φυτοφαρμάκων. Ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το μέλλον των γεωργών.»

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία άρθρα