GR FR DE ES EN
17.8 C
Athens

Εφημερίδα - Ανθρώπινα Νέα ©

Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Οι νέοι της Κολομβίας και η παραγωγή καφέ

Διαβάστε ακόμη

Ο Diego Urbano έχει καφέ στις φλέβες του. Ο 18χρονος μαθητής από τη νότια Κολομβία γεννήθηκε σε μια οικογένεια παραγωγών καφέ. Από τότε που συμμετείχε σε ένα έργο για την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στον κλάδο, ονειρεύεται να συνεχίσει την παράδοση προσθέτοντας λίγη πινελιά καινοτομίας.
«Νέοι σαν κι εμένα θέλουν να συνεχίσουν να χτίζουν το μέλλον τους στην ύπαιθρο επινοώντας νέες μεθόδους παραγωγής, μάρκετινγκ και κατανάλωσης», εξηγεί.
Στο πλαίσιο του έργου, ο Ντιέγκο και 29 άλλοι μαθητές από το εκπαιδευτικό ίδρυμα La Victoria εκπαιδεύτηκαν στη συγκομιδή και τη διήθηση του καφέ, καθώς και τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι baristas, με στόχο την εκπαίδευση να ενθαρρύνει τους νέους να εισέλθουν στον τομέα του καφέ. Όσο περισσότερα έμαθαν για τη διαδικασία καλλιέργειας, τόσο περισσότερο ανησυχούσαν για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των συχνών ξηρασιών στην περιοχή.
Στο πλαίσιο του έργου υπό την ηγεσία του FAO, οι 30 μαθητές και οι γονείς τους, όλα τα μέλη της ένωσης Asoprocaffe, καθώς και η ένωση παραγωγών καφέ από την περιοχή Tablón de Gómez, ενώθηκαν δυνάμεις για να βρουν λύσεις στο πρόβλημα. Μαζί, δημιούργησαν το έργο «Smart Agro», το οποίο στοχεύει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης του νερού μέσω δύο σύγχρονων εννοιών: μεγάλα δεδομένα και το Διαδίκτυο.

Τα μεγάλα δεδομένα κάνουν τη διαφορά
Οι μαθητές χρησιμοποιούν μεγάλα δεδομένα και το Διαδίκτυο των πραγμάτων για να συλλέξουν και να αναλύσουν σημαντικά δεδομένα, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις γεωργικές τους πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, ο στόχος είναι η συλλογή ακριβέστερων πληροφοριών σχετικά με τις βροχοπτώσεις και το κλίμα και τη χρήση τους για τη βελτιστοποίηση της παροχής νερού.
Στο πλαίσιο του έργου Smart Agro, οι Telefónica-Movistar, Masser και FAO έχουν εγκαταστήσει έναν μετεωρολογικό σταθμό και δύο ανιχνευτές υγρασίας, οι οποίοι συνδέονται με κάρτες SIM που επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα επίπεδα υγρασίας, τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα ελέγχονται και ενημερώνονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του έργου Smart Agro.
Οι μαθητές και τα μέλη της ένωσης Asoprocaffe είναι υπεύθυνα για την εξέταση αυτών των πληροφοριών: με τη βοήθεια της τεχνικής ομάδας του FAO και της τεχνολογικής υποστήριξης της Telefónica, αναλύουν τα δεδομένα κάθε εβδομάδα προκειμένου να μελετήσουν τις συνθήκες. Κατά την καλλιέργεια καφέ, είναι απαραίτητο να διατηρείται το έδαφος σε σταθερό επίπεδο υγρασίας. Μόλις η πλατφόρμα Smart Agro υποδείξει ανεπαρκή επίπεδα υγρασίας, για παράδειγμα σε περιόδους ξηρασίας, οι συμμετέχοντες στο έργο μπορούν να προχωρήσουν σε χειροκίνητη άρδευση ή χρησιμοποιώντας συστήματα ψεκασμού, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνεχή παροχή νερού.
Ο Diego Gómez, πρόεδρος της ένωσης Asoprocaffe, επιβεβαιώνει ότι το έργο έχει επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα, όχι μόνο από την άποψη της κατάστασης των δέντρων καφέ, αλλά και όσον αφορά το πνεύμα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της κοινότητα.
«Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε αποτελέσματα και να βλέπουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι νέοι και η τεχνολογία στην παραγωγή καφέ. Τώρα μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας. Οι μαθητές μας διδάσκουν πώς να χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνολογία και τους διδάσκουμε πώς να καλλιεργούν καφέ. Είναι μια υπέροχη συνεργασία, η οποία συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση του πνεύματος της αμοιβαίας βοήθειας. ”
Συνολικά, 120 οικογένειες και 30 μαθητές συμμετέχουν στο έργο. Χάρη στην τεχνολογία που τους βοηθά να ποτίζουν τα φυτά την κατάλληλη στιγμή, έχουν ήδη παρατηρήσει μια διαφορά στο μέγεθος και τον αριθμό των κόκκων καφέ.
Συνεχίστε παρά το covid-19
Όταν έφτασε το covid-19, οι δραστηριότητες παρακολούθησης των καλλιεργειών δεν σταμάτησαν. Στην πραγματικότητα, η πανδημία έχει προωθήσει ακόμη και νέες καινοτομίες. Οι μαθητές, οι απόφοιτοι και οι καθηγητές έχουν δημιουργήσει ομάδες μελέτης και ανάλυσης για εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οι οποίες τους επιτρέπουν να μοιράζονται οδηγίες, τεχνικές και πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να διασφαλίσουν τη συνέχεια του έργου.
«Από τότε που ξεκινήσαμε μαζί αυτό το έργο, οι νέοι έδειξαν το ενδιαφέρον τους και η δουλειά τους ήταν πολύ χρήσιμη για τον έλεγχο και την επεξεργασία του καφέ», λέει ο Álvaro Ordoñez Mejía, διευθυντής του ιδρύματος.
Καλύτερο μάρκετινγκ για καλύτερες πωλήσεις
Ο καφές που παράγεται από την ένωση Asoprocaffe διατίθεται στο εμπόριο με την επωνυμία Janacatú, η οποία στην Quillacinga (η γηγενής γλώσσα της περιοχής) σημαίνει «πιο κοντά στον παράδεισο». Χάρη σε αυτό το έργο, τις νέες τεχνολογίες και τη συμμετοχή των νέων στη ζωή της κοινότητας, η Asprocaffe κατάφερε να ενισχύσει όχι μόνο τις παραγωγικές της διαδικασίες, αλλά και τις εμπορικές της δυνατότητες. Με την υποστήριξη του FAO, η Asprocaffe έχει δημιουργήσει μια συνεργασία με μια γνωστή κολομβιανή μάρκα και έτσι μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ένωση έχει επίσης σφυρηλατήσει δεσμούς με μεγάλους κολομβιανούς εξαγωγείς.
Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται καθημερινά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση του πλανήτη μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις για να προχωρήσουμε τον γεωργικό τομέα. Το Covid-19 είχε άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στα συστήματα διατροφής μας μέσω περιορισμών στην κυκλοφορία αγαθών και ζημιών στα μέσα διαβίωσης των αγροτών. Οι νέοι μας ήρωες τροφίμων από την Κολομβία είναι απόδειξη ότι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας όχι μόνο έχει περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας ενδιαφέρων τομέας για τους νέους. Αυτοί οι ήρωες, όπως και άλλοι νέοι σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτουν ξανά τα συστήματα διατροφής μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Τελευταία άρθρα