GR FR DE ES EN
28.2 C
Athens

Εφημερίδα - Ανθρώπινα Νέα ©

Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Προκλήσεις

Διαβάστε ακόμη

Τα κεχρί – που συχνά ονομάζονται “Nutri-Cereals” λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας – είναι μια ομάδα από μικρά χόρτα που καλλιεργούνται κυρίως σε ξηρές ζώνες της Ασίας και της Αφρικής. Αυτά περιλαμβάνουν το σοργγικό (ή μεγάλο κεχρί), το κεχρί μαργαριταριών, το κεχρί δακτύλων, το fonio, το κεχρί proso, το κεχρί foxtail, το teff και άλλες μικρότερες ποικιλίες.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία εξαρτώνται από τα κεχρί στη διατροφή τους. Η Αφρική αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 55 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής, ακολουθούμενη από την Ασία με σχεδόν 40 τοις εκατό, ενώ η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της παγκόσμιας αγοράς.

Ο κόσμος πρέπει να παράγει περισσότερα τρόφιμα για να τροφοδοτήσει έναν ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια έως το 2030, και τα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Με την εμβάθυνση της κλιματικής κρίσης και την επιδείνωση των περιβαλλοντικών πιέσεων, υπάρχει αυξημένη ανάγκη διαφοροποίησης των καλλιεργειών με την προώθηση καλλιεργειών κατάλληλων για καλλιέργεια στο δυσκολότερο περιβάλλον.

Αναγνωρίζοντας το ρόλο των κεχρί στην αντιμετώπιση διατροφικών, αγροτικών και κλιματικών προκλήσεων, το ψήφισμα του ΟΗΕ εξετάζει την «επείγουσα ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ανθεκτικά στο κλίμα και διατροφικά οφέλη των κεχρί και υπέρ της διαφοροποιημένης, ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής μέσω της αυξημένης βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης κεχρί».

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του ασβεστίου. έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανθεκτικό άμυλο και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση του διαβήτη.

Καλό για να αναπτυχθεί
«Σε σύγκριση με τα πιο γνωστά δημητριακά όπως το σιτάρι, το ρύζι ή το καλαμπόκι, τα κεχρί είναι ικανά να αναπτυχθούν υπό συνθήκες ξηρασίας, υπό μη αρδευμένες συνθήκες ακόμη και σε πολύ χαμηλά καθεστώτα βροχοπτώσεων, με χαμηλό υδατικό αποτύπωμα», εξήγησε ο Δρ Aburto, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα συστημάτων διατροφής και τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Καλλιεργειών για τους Ημι-Άγονους Τροπικούς(ICRISAT)με έδρα το Hyderabad της Ινδίας, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διεξάγει γεωργική έρευνα για την ανάπτυξη. Η ICRISAT συνεργάζεται στενά με τις κοινότητες των γεωργών και τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ταμείου Για την Ανάπτυξη της Γεωργίας(IFAD),με επίκεντρο τα κεχρί, μεταξύ άλλων καλλιεργειών.

Η Γενική Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων της ICRISAT, Joanna Kane-Potaka, περιέγραψε τα κεχρί ως έξυπνο φαγητό – καλό για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τους αγρότες.

“Τα κεχρί μπορούν να συμβάλουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις σε ομόφωνες – διατροφικές και υγειονομικές ανάγκες, μετριασμός και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, φτώχεια των μικροκαλλιεργητών και περιθωριοποιημένοι αγρότες στις ξηρές ζώνες – μερικές από τις πιο δύσκολες περιοχές που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης”.

Μέσω της παροχής μειωμένης εξάρτησης από συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, η καλλιέργεια κεχρί μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση της στροφής προς τη βιώσιμη γεωργία, στη διαφοροποίηση της αμειψισποράς και στην αποφυγή της προώθησης συστημάτων μονοκαλλιέργειας.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα των καταλοίπων καλλιεργειών τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση και την αύξηση των επιπέδων άνθρακα στο έδαφος, σημαντικά για βιώσιμα συστήματα καλλιέργειας και, κατά περίπτωση, για την παροχή ζωοτροφών, ταυτόχρονα, για τα ζώα», σημείωσε ο Δρ Aburto.

«Διαχωρισμός του συστήματος τροφίμων»
Τα κεχρί πιστεύεται ότι είναι από τα πρώτα εξημερωμένα φυτά, τα οποία έχουν χρησιμεύσει εδώ και καιρό ως παραδοσιακές βασικές καλλιέργειες για εκατομμύρια αγρότες, ιδιαίτερα στην Ινδία, την Κίνα και τη Νιγηρία.

Παρά το ευρύ φάσμα των οφελών που παρέχουν τα κεχρί, λείπουν σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια ατζέντα επισιτιστικής ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή τους έχει σταδιακά μειωθεί.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τις στρεβλώσεις της αγοράς, την έλλειψη εκτίμησης των οφελών των κεχρί και τις πολιτικές που έχουν ευνοήσει την παραγωγή των λεγόμενων δημητριακών Big Three – ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο, με αποτέλεσμα ένα “Χάσμα συστήματος τροφίμων”.

Η Joanna Kane-Potaka της ICRISAT, έδωσε το παράδειγμα της Ινδίας όπου «κατά τη διάρκεια της πράσινης επανάστασης εισήχθησαν ποικιλίες ρυζιού και σιταριού υψηλής απόδοσης και υποστηρίχθηκαν για να κλιμακωθούν σε μαζική κλίμακα, να βελτιωθεί η επισιτιστική ασφάλεια, ενώ αναμφισβήτητα, δεν δόθηκε επαρκής προσοχή σε διατροφικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, το υψηλό κόστος συναλλαγών και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η πρόσβαση σε καλύτερες αγορές· ισχύει ιδιαίτερα για την Αφρική.

«Ως εκ τούτου, οι αγρότες έχουν μετατοπιστεί σε πιο αμειβτικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται για να πουλήσουν για κέρδος και απομακρύνθηκαν από τη γεωργία διαβίωσης ανταποκρινόμενοι στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και στις εισροές των αγορών», δήλωσε ο Δρ Aburto.

Επιστροφή κεχρί
Σύμφωνα με την κ. Ποτάκα, βοηθώντας τα κεχρί να επιστρέψουν δεν είναι μόνο η εκλαϊκευση μιας παραμελημένης και υποχρηματοδοτημένης καλλιέργειας, αλλά και μια προσπάθεια επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) – κυρίως ΣΒΑ 2 (μηδενική πείνα), ΣΒΑ3 (καλή υγεία και ευημερία), ΣΒΑ 12 (βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή) και ΣΒΑ 13 (δράση για το κλίμα).

“Είναι σημαντικό να εργαστούμε για την αύξηση της παραγωγής και την αλλαγή των αντιλήψεων σχετικά με αυτά για να αυξήσουμε τη ζήτηση με νέα και σύγχρονα προϊόντα”, τόνισε.

Η τρέχουσα τάση μπορεί να αντιστραφεί με κυβερνητικές πολιτικές για τη στήριξη της παραγωγής και της κατανάλωσης κεχρί, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα διατροφικά οφέλη και τα οφέλη τους για την υγεία, δήλωσε ο Δρ Aburto.

Παράλληλα, η αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη και η δημιουργία ευκαιριών για τους γεωργούς να εξασφαλίσουν καλύτερη συνδεσιμότητα με αποτελεσματικές αλυσίδες αξίας και αγορές, θα ήταν επίσης ζωτικής σημασίας.

Ο Δρ Aburto τόνισε επίσης τον ζωτικό ρόλο των γεωργών στη διατήρηση και τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας του κεχρί μέσω πρωτοβουλιών όπως οι κοινοτικές τράπεζες σπόρων, οι εκθέσεις σπόρων και τα δίκτυα αγροτών, με έμφαση στην προώθηση των τοπικών κεχρί.

2023: το έτος των κεχρί
Κατά την ανακήρυξη του Διεθνούς Έτους Κεχρί για το 2023, το ψήφισμα καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να παράσχουν στήριξη σε «δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την καθοδήγηση της πολιτικής προσοχής στα διατροφικά και υγειονομικά οφέλη της κατανάλωσης κεχρί και της καταλληλότητάς τους για καλλιέργεια υπό δυσμενείς και μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, ενώ παράλληλα κατευθύνουν την προσοχή της πολιτικής στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αλυσίδας αξίας».

Με βάση τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από προηγούμενες πρωτοβουλίες, όπως το Διεθνές Έτος Παλμών του 2016 και το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών2021, ο γεωργικός οργανισμός του ΟΗΕ εργάζεται για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης σε συνεργασία με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών και των ερευνητικών ιδρυμάτων.

«Οι δράσεις που θα αναληφθούν θα ευθυγραμμιστούν και θα υποστηριχθούν μέσω υφιστάμενων πρωτοβουλιών, όπως η δεκαετία δράσης του ΟΗΕ για τη διατροφή, 2016-2025, η οποία παρέχει μια ομπρέλα σε μια ευρεία ομάδα παραγόντων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και άλλων πιεστικών διατροφικών ζητημάτων», πρόσθεσε ο Δρ Aburto.

Σύμφωνα με το όραμα του FAOγια έναν βιώσιμο και ασφαλή κόσμο για όλους, η παραγωγή περισσότερων και θρεπτικών τροφίμων για έναν αυξανόμενο πληθυσμό χωρίς υπερφόρτωση των χερσαίων πόρων αποτελεί τεράστια παγκόσμια πρόκληση.

Στην αναζήτηση λύσεων ανθεκτικών στο κλίμα, τα κεχρί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κρίσιμο κρίκο της βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΑπελευθερώθηκαν
Επόμενο άρθροΕξαφανίσθηκε

Τελευταία άρθρα

Ξεκινά

Εκατοντάδες

Ελεύθεροι

Απόφαση

Αποκαρδιωτικά